Menu

Wat zijn de verkeersregels bij een rouwstoet?

1 februari 2017 - Auto
Wat zijn de verkeersregels bij een rouwstoet?

Als je al wat langer rijdt, zal je het misschien wel eens gezien hebben. Een rouwstoet of een militaire colonne. Niet iedereen weet goed wat de regels zijn rond dit onderwerp. Mag je een rouwstoet nu wel of niet doorkruisen? Moet je het eerste voertuig van een militaire colonne wel of niet voor laten? Allemaal vragen die je zou kunnen hebben. Rijschool Motion Almere beantwoordt ze voor je.

Als je een rouwstoet tegen komt op de weg, is het de bedoeling dat je deze niet doorkruist. Je kunt een rouwstoet herkennen aan de wagen voorop en aan de zwarte vlaggen. Als je een rouwstoet treft bij een gelijkwaardig kruispunt, mag je deze dus niet doorkruisen. Als de eerste wagen nog niet over het kruispunt is, gelden er geen extra rechten voor de stoet.

Hetzelfde geldt voor een militaire colonne. Je hoeft de eerste wagen niet voor te laten. Als de eerste wagen eenmaal geweest is, mag je de colonne niet doorkruisen.

Een militaire colonne herken je uiteraard aan militaire voertuigen. Maar het is niet zo dat een aantal militaire voertuigen bij elkaar meteen een militaire colonne is. Een colonne herken je aan de blauwe en groene vlaggen en lampen.

Het voorste voertuig van een colonne heeft twee blauwe vlaggen. Alle wagens in de colonne hebben een blauwe rechter koplamp. Alle voertuigen hebben ook de verlichting aan. De voertuigen achter de eerste, hebben rechts één blauwe vlag. De laatste heeft een groene vlag en een groene koplamp.

Het is belangrijk om de voertuigen te herkennen zodat je weet of je net voor de eerste langs gaat, of dat je per ongeluk een colonne doorkruist. Hetzelfde geldt voor een rouwstoet. Een rouwstoet doorkruisen is erg respectloos. Stel je voor dat jij een geliefde moet verplaatsen en dat iemand dat respect niet kan opbrengen. Dat is niet iets wat je wil meemaken.

Gelukkig hoef je dit niet allemaal na 1 keer lezen van dit artikel te weten, maar komt dit allemaal aan bod bij je autorijlessen in Almere.