Menu

Oud zeer kan ook pijn doen

2 oktober 2016 - Mens & Samenleving
Oud zeer kan ook pijn doen

De politie komt bij een gezin thuis omdat er door de buren een melding is gedaan. Uit het verhaal blijkt dat de oudste zoon (21) ruzie had met zijn 18-jarige zus, over iets kleins. Haar broer had haar in het Turks uitgescholden en haar op het hoofd geslagen. Haar moeder en broertje van 7 jaar, dat er ontdaan uitzag, waren getuige van deze ruzie.

Toen de politie kwam, was het meisje in tranen; haar broer deed alsof het hem allemaal niets kon schelen. Moeder vertelt de politie dat ze geen overwicht heeft over haar oudste kinderen. De politie neemt contact op met het Steunpunt Huiselijk Geweld NWN.

Samen op huisbezoek

Op basis van deze melding gaat Nehabat van het steunpunt samen met Monique van Bureau Jeugdzorg op huisbezoek. Dan blijkt dat de vader en ook de oudste zoon al een jaar niet meer bij het gezin wonen. Moeder vertelt dat haar oudste kinderen in het verleden vaak getuige waren van echtelijke ruzies, waarbij ook sprake was van geweld. Zij vermoedt dat haar oudste kinderen nog last hebben van wat er in het verleden is gebeurd en dat ze daardoor sneller ruzie hebben. Er is al eerder hulp geweest, en dat heeft enigszins geholpen. Haar oudste kinderen zullen eigen keuzes moeten maken, vindt moeder. Met de jongste zoon gaat het goed, thuis en op school.

Passende hulp

Nehabat biedt moeder en dochter hulp aan bij voor het verwerken van het verleden en om sterker te worden voor de toekomst. Nehabat vertelt over de voordelen van Functional Family Therapie en laat voor de oudste zoon informatie achter over agressiebeheersing. Monique vertelt moeder dat ze altijd kan bellen bij opvoedingsvragen of als ze merkt dat het voor haar jongste moeilijker wordt.