Menu

Bewoners Ondiep stemmen in met sloop en nieuwbouw

28 december 2016 - Wonen
Bewoners Ondiep stemmen in met sloop en nieuwbouw

Driekwart van de bewoners van de Utrechtse Abrikoosstraat en omgeving in de wijk Ondiep stemt in met de sloop- en nieuwbouwplannen van Mitros. Daarmee is de vereiste meerderheid van 60 procent van de bewoners ruimschoots gehaald. Zij hebben veel invloed gehad op de uiteindelijke plannen.

In de oorspronkelijke plannen stond dat de woningen door Mitros gerenoveerd zouden worden. Maar in overleg met bewoners werd sloop in combinatie met nieuwbouw onderzocht. Gezamenlijk zijn die plannen verder uitgewerkt. Dat resulteert nu in een grote instemming van de buurt zelf. De PvdA en ChristenUnie pleitten op 1 december voor meer inspraak voor huurders bij grootschalige renovatie of sloop en willen dit vastleggen in een nieuw te vormen lokale handvest.

Meepraten

‘Het is terecht dat bewoners mogen meepraten,’ zegt Yves Vermeulen, manager Directiestaf bij Mitros. ‘Maar dat is in Utrecht, en zo ver ik weet in vele andere plaatsen, al heel goed geregeld. We houden ook veel rekening met de wensen van bewoners in bijvoorbeeld de stijl van de woningen die we bouwen.’ Extra regels zijn wat hem betreft dan ook niet nodig. Coalitiepartner CDA hecht net als de PvdA- en CU veel waarde aan betrokkenheid van bewoners, maar waarschuwt voor enkele mogelijke gevolgen. Zo hebben bewoners, corporaties en gemeenten volgens Kamerlid Van Bochove van nature tegenstrijdige belangen. Als bewoners meer rechten krijgt, zou projecten te veel vertraging kunnen oplopen.